Varför ska vi prata om DET?

Ja. Jag är öppen som person. Vissa saker har givetvis ingen annan att göra med men när det kommer till just min panikångest så väljer jag att vara öppen. För just psykiskohälsa ska vi prata om! Jo vi ska prata om det, för det är en stor sak. Det är en jättestor sak som drabbar många och när vi 'väljer' att gå tysta i det blir det mycket större. Det blir mycket tyngre. Och man blir mer och mer ensam
 
Om du aldrig har drabbats av panik, då är du unik. För det är ett naturligt försvar i oss när vi hamnar i en jobbig situation. Paniken kan rädda oss. 
 
När jag fick min första panikattack innan julen 2016 trodde jag att mitt hjärta skulle explodera. Jag kallsvettades. Fick ryckningar, du vet sådana man får när man är nervös - benen kunde inte vara still. Det spritter i fingrarna och andningen ligger högt upp i bröstet. Vilket gör det känns som man inte får någon luft.Tårarna bara rann. Jag var så ledsen. För mig blev det dessutom mörkt. Inte mörkt i det utrymmet jag befann mig utan mörkt i tankarna, jag såg bara mörker och det kändes som jag stod i botten på ett ändlöst hål och tänkte att "Jag kommer faan aldrig ur detta" 
 
Varför ska vi prata om det då? Varför pratar jag om det?
Jo för detta är ett tillstånd, en sjukdom som drabbar många. Fler än du tror. Jag lovar att du har människor i din närhet som har drabbats. Antingen av stress eller depression. Av ångest. Av panik. 
Och vad man behöver är stöd. Givetvis behövs mer insatser, någon som jobbar med detta professionellt, meditation, lugn och ro. Träning. Ja medlena är många men det gäller att hitta rätt för vi är alla olika och unika i hur vi behöver behandla detta. 
 
Jag vill att min familj vet om detta. Att mina kollegor och vänner vet. Det är inget jag vill sticka under stolen med för jag vill känna stöd. Jag vill att de ska veta vad jag kämpar med, att jag kanske inte är så stark alla dagar i veckan som jag hade velat vara. För ingen är perfekt men man pressas hela tiden att leverera
 
Du ska träna och gärna visa upp det
Du ska vara pigg och fräsch 
Du ska ha ett bra jobb och tjäna bra pengar
Barnen ska ha fina rum och fläckfria kläder
Ditt förhållande ska vara romantiskt och spontant
Middagen ska stå på bordet, gärna 3 rätters, alla dagar
Du ska ha ett perfekt hem med de senaste it-grejerna
Du ska ha fina, dyra, nya kläder hela tiden
And it goes on and on...
 
Och vet faan pallar det i längden? Vem klarar det ens halvväg? Inte konstigt för fem öre att väggen byggs upp och man går rakt in i den, eller? 
 
Detta är min insikt och mina åsikter men om du tycker detta är jobbigt att ta i så ber jag dig att avfölja. Antingen på instagram eller irl. För jag är inte klar, jag är långt ifrån "frisk", om jag någonsin blir det. Men jag tänker inte trycka undan det för att det är obekvämt för någon annan. Den största lögnen vi yttrar är "Jag mår bra" 
 
Så, nu ska jag inte dra mer mörker och ohälsa över denna fina kväll :-) Önskar dig en fortsatt fin vecka.
 
/ Martina 
 
 
 
 
Visa fler inlägg