Taco Loco

 Laddad för helg? Och kanske är det till och med tacofredag, som hos oss! Yes i dag kör vi traditionellt och käkar quornfärs med massvis att grönsaker. YUM!
 
 Vill dela med mig av en sjukt lätt grej, yes nu kommer det, tacokryddan du kan slänga ihop själv. För det är rackarns massa tillsatser i de där påsarna du köper i affären. Eller ah, hittade en påse med okey innehåll. Och den var eko, så skall du köpa någon som är det väl DENNA men du kan lika väl göra den själv. Då vet du också vad du har i maten!
 
 Så här kommer receptet :
 
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 4 tsk paprikapulver
  • 1,5 msk oregano
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 krm chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
Jag kör lite olja i pannan, slänger i quornfärsen och låter den "få färg". Där på blandar jag tacomixen med lite vatten, slår över färsen och låter den stå och götta sig en stund. Sen är det bara att servera, ihop med massvis med grönsaker och riven ost. Bing Bada BOOM! (Detta recept räcker till två tacofredagar om du har dryga 500 g färs)
 
 
Trevlig helg ❤
Eko - recept - taco

Utmana mig

 Om du fick jobba med vad du ville, vad som helst - vad skulle du göra då? Byta karriär helt, börja plugga kanske? Är du nöjd, till freds med det du arbetar med idag? Om du jobbar vill säga - kanske är du hemma med barn eller sjukskriven. Arbetssökande eller studerande. Hur som, är du nöjd med din nuvarande livssituation? 
 
 Jobbig fråga eller hur? 
Jag vill att livet ska vara mitt. Att jag styr det, att jag har kontrollen över hur det tar form. Full kontroll kan man aldrig ha såklart men jag vill styra det som går. Och att slita ihjäl mig på ett arbete, ett arbete som skulle ersätta mig i morgon om jag trilla av pinn, är inte rimligt.
 
 Nu vet inte jag hur du fungerar, men jag ger 110% på min arbetsplats. Jag kommer tidigt, jag erbjuder mig att stanna och jobbar över, jag gör uppgifter på min lediga tid. Sån är jag. Uppfostrad att alltid göra mitt bästa. Att jobbet går före det mesta. Hög arbetsmoral, som lett till att jag gav upp mitt liv och allt gick i kras. 
 
 För jag tror att vi jobbar ihjäl oss och jag tänker inte vara en av dem som går i graven pga stress. Eller lära våra kids att jobbet kommer först. Att lite snuva och feber inte ska hålla dig hemma, du måste leverera och inte sätta någon på pottan för du är lite sjuk. Jo tack! "Lite sjuk"
 
 
  jag utmanar mig själv. Och försöker finna mig själv. Vilket är skitsvårt. För man är fostrad att hålla sig i en ruta. En box. Som är löjligt snäv. Så fort man avviker så ifrågasätts du. Och det är också en kamp. Inte nog med att man för en inre kamp, nu skall vänner - familj - främmande människor ifrågasätta dig - Vad ska du göra nu? - Vad ska du jobba med?
 
 
 Nu ska jag sluta pladdra, blev det löjligt vimsigt?
Trött i skallen leder nog till osammanhängande pladder. Önskar dig en fin kväll, ta hand om dig ❤
 
 
// Martina
 
 
 
 

Zero waste - Plastic free - Eco

 Zero waste (enligt Wikipedia)
 
 - Zero Waste is a goal that is ethical, economical, efficient and visionary, to guide people in changing their lifestyles and practices to emulate sustainable natural cycles, where all discarded materials are designed to become resources for others to use.

Zero Waste means designing and managing products and processes to systematically avoid and eliminate the volume and toxicity of waste and materials, conserve and recover all resources, and not burn or bury them.

Hur känner du för zero waste? Har du hört begreppet förut? För mig handlar det mycket om att tänka före jag handlar, från allt till kläder - mat - inredning - förbrukningsmaterial oav. Det handlar om att reducera våra "utgifter". Inte i form av pengar utan i form att skräp, förpackningsmaterial eller sopor. Just nu stör jag mig innerligt på att fylla en pappkasse (vår form av återvinningsuppsamlare) med plastförpackningar för alla frukt och gröntleverantörer måste plasta in varenda färskvara. Varför? Varför är bananerna i en plastpåse? Varför är paprikorna inplastade? Gurkan? Tomaterna? Äpplena? Come on, vansinne! 

 

 

 

Plastic Free

När jag började rensa ut plast från vårt hem så valde jag att starta i köket. Köket är lättast att rensa i enligt mig, oftast har vi samlat på oss smörknivar - slevar - brickor - muggar - skålar - äggkoppar - manicker och underlägg i plast. Varför envisas vi att ha så mycket skit runt om oss? För i mina ögon är plast = skit. Kemiskt framställt med så mycket tillsatser att dem inte går att räkna på en hand. Nu börjar det dock bli svårt att väva ihop säcken, för även om jag vill hiva ut all plast så går inte det i hand med zero waste. Jag kan ju inte kasta en jäkla massa saker (i plast) när jag skall använda det jag har och inte köpa nytt. 

Men jag tänker som så, att när något tar slut eller går sönder..

1. Behöver jag verkligen tex ett nytt toast-järn?

2. Kan jag finna det begagnat?

3. Kan jag hitta det i trä/sten/metall eller finns det bara i plast?

4. Behöver jag det verkligen?

(Nej vi behöver inte ett toast-järn, det har inte blivit ersatt och kommer heller inte bli det)

 

Eco

Sen har vi det där med eko. Handlar du eko? Tycker du att du har ett bra utbud med eko-varor i din favorit butik? Jag är glad i att Mathem har ett bra utbud av just eko - önskar dock att mycket av frukten och grönsakerna vore utan emballage!

Jag tycker även att Willys och Ica Maxi (Linköping) har bra ekovaror. Vi försöker att enbart handla eko, kan vara svårt ibland men tycker att matproducenterna blir bättre för var dag som gå. Om det bara kunde gå hand i hand med Zero waste och Plastfritt! 

Varför väljer vi eko då? Pesticider! Alltså frukt och grönt besprutas. Det vet alla, eller hur? De besprutas med kemiskt framställt bekämpningsmedel. Visst, mycket innehåller kemikalier. Våra kläder, våra möbler, vår mat, våra hygienprodukter, elektronik och i våra bilar. Men en kemikalie är inte tänkt att ätas.

Både plast och pesticider är hormonstötande. Varför vill vi proppa kroppen full med sånt? Varför vill vi att våra barn ska utsättas för det? Varför vill vi chansa på att öka risken för cancer, fetma, infertilitet, hjärt-kärlsjukdomar? 

 

 Hur gör ni hemma hos er? Är detta något som du tänker på? Är detta något som får dig att tänka om? Eller tänker du att jag drar detta för långt och låter som en hippie som skriker åt folk som tar den där sladdriga plastpåsen till frukten i affären! Trust me, jag får hindra mig själv många gånger för att inte ryta ifrån! Call me hippie! 

Reduce, Reuse, Recycle

 

 Nu önskar jag dig en trevlig helg och lämna gärna feedback på inlägget! 

// Martina - På instagram heter jag @m.emden ❤

Eco - Miljö - Plasticfree - Zerowaste
1