Sicken nöt

 Du får ursäkta, jag är inte i mitt esse och lider av migrän just nu. Tror att pollen, värmen och en uns stress spelar ut sina kort! Men hur som haver, låt oss snacka disktrasor. Precis som i föregående inlägg angående hygienprodukter så har vi slutat köpa disktrasor (inte för vi har massvis utan för att du lätt kan virka egna) och tvättmedel (och kör i stället på tvättnötter) och givetvis inget sköljmedel! 
 
 Vi har inte köpt en enda disktrasa i år, det är ju så lätt att virka dem. Jag väljer att gör dem i ett bomullsgarn, "Soft Cotton" med en virknål nr 5 alt 6. Lägger upp mellan 20-25 maskor och sen virkar jag bara en rackarnas massa fasta maskor. Hör av dig om du vill ha hjälp eller vill köpa egna trasor 💛
 
 När trasorna blir tråkiga, de är ju trots allt vår största bakteriepool i köket, så får de åka en sväng i tvättmaskinen. Vi har inte använt sköljmedel på en himla massa år nu, snacka om kemikaliebomb! Och det förstör kläderna! Och miljön! Och så luktare det så himla syntetiskt att jag mår illa. 
 
 Sen har vi det där med tvättnötter, jag har köpt våra via www.jordklok.se gå gärna in på länken och läs om dessa små kompisar och hur fiffiga dem är! Vi använder också ättika som lite odördödare, bara några droppar i sköljmedelsfacket. 
 
 Vad sägs, redo att tvätta miljövänlig? Och tänk på att om plagget inte är smutsigt så går det bra att vädra och kanske punktbehandla! Att tvätta kläder sliter något enormt och alla dessa microplaster som syntetplagg släpper i från sig hamnar i vårt vatten 👎
 
 Önskar dig nu en fin dag, tänk på att dricka mycket vatten och smörj in med solskydd om du ska vistas i direkt solljus! 
Och så ett tips - in och läsa detta 💚
 
 
 
 

God morgon

2018 är ett ganska omställade år för oss i vår lilla familj. Inget allvarligt, bara beslut och förändringar gällade miljö/ekonomi/hälsa och hållbarhet. 
Igår slog det mig, alla de produkterna vi har hemma i badrummet (Dumt nog har vi dubbelt av en del grejer då vi har två badrum. Eller rättare sagt "Vi hade dubbelt") har nu börjat sina efter fem månader! Fem! Jag bestämde mig för att inte köpa några nya hygienprodukter först det vi hade var slut, med start 1 januari 2018. Dels för vi hade ju utav allt, varför behövde vi mer? Jag tog också beslutet att ta bort några produkter med mycket tveksamt innehåll, all nagellack fick flytta till kemidepån på återvinningen tex. Så, nu har vi i stort sett duschkräm - shampo - kokosolja kvar i duschen/skåpen. Och det är så skönt! Vi behöver inte 4 olika duschtvålar. Jag behöver inte 3 olika hårinpackningar. Det är galet vad denna konsumtionshets gör med oss, handla handla handla. 
 
Så, rensa ut - ta slut på det du har hemma i skåpen/på hyllorna. Du bedriver väl inget museum? 
Och när du ändå håller på, byt ut produkter - finns ekologiska alternativ tex? Eller som vi, vi har solida tvålar vid handfaten numera i stället för de där fula plastflaskorna med kemsikt framställd färgglad "tvål" - även vårt shampo är nu i solid tvålbit. Köpt på lokal marknad, handgjord med ekologiska ingredienser. Lätt värt varenda krona!
 
I morgon ska vi snacka tvätt och disktrasor 🙂