I startgroparna

Skrivet 2015-05-09 kl 21.30
 
I måndags drog jag igång med Periodisk fasta. Kanske av rädsla för hur folk ska reagera har jag inte berätta detta för så många, just för att rent generellt vill en del människor ifrågasätta eller dumförklara. Ja, jag är hård nu men så är det ju. Lite för att vi räds för det vi inte vet något om och för att vi vill gärna ha det på vårt sätt och inte andras.
 
Jag har valt detta för jag har känt mig ofokuserad gällande min hälsa, kroppen har bara fått hänga med medans allt annat rullar på. Jag småäter och trycker i mig mat snabb som tusan, vilket gör att jag inte uppfattar att jag är mätt och då blir det en portion till. Låter det sunt tycker ni?
 
Så efter ett pepptalk med min syster, som själv gått på denna fasta i 4 v, så körde jag igång. Vad är det då för Periodiska fasta jag går på, jo 8-16. Jag har en lucka på 8h där jag får äta, resterade 16h är det stopp. Kanske låter galet men se det så här, jag äter min frukost kl 9:00 sedan lunch och sedan middag kl 17:00 och där efter kan en kopp med varmt citron/ingefärsvatten få slinka ner. 
 
Har det hänt något då? På bara 5 dagar, jo faktiskt. Jag småäter inte, planerar mina måltider bättre, njuter mer av maten och drar ut på måltiden. Jag känner mig inte hungrig, men heller inte nertyngd av stora portioner och sötsaker. Jag har valt att inte äta snask på veckodagarna, idag har jag dock ätit hemgjord paj! Mums. Även där njuts det mer, när man kanske fått sakna smaken lite grann. Jag känner mig starkare i kroppen, jag gått ner lite grann och mår fantastiskt. 
 
Jag har också dragit igång med hemmaträningen men måste erkänna att jag saknar Friskis&Svettis löjligt mycket. Kanske ska man unna sig ett nytt medlemsår?! Sen är det på tiden att jag och min fina vän kommer ut i spåret igen för lite promenader! 
 
Man måste börja någonstans! 
 
 
 

Recept - Smulpaj x 2

Hej på er! Dags att uppdatera här kanske och då känns det ju toppen att klämma in ett eller till och med två recept på smulpaj!
 
Först upp
Smulpaj > Jordgubbar & Rabarber
 
Börja med att starta ugnen på 225 grader
Ta fram
 
Vetemjöl (1,5 dl)
Havregryn (1,5 dl)
Strösocker/alt. Stevia (3 msk) 
Kanel (en nypa)
Kardemumma (en nypa)
Smör (100 g)
 
Jordgubbar (ca 0,5 l)
Rabarber (400 g)
Potatismjöl (1,5 msk)
Strösocker/alt. Rörsocker (1,5 dl)
 
Smält smöret, ställt åt sidan för att svalna. Blanda samman vetemjöl, havregryn, socker, kanel och kardemumma. Jag brukar sikta allt (bortsett havregryn såklart) med en mjölsikt. Rör nu ner smöret i de torra ingredienserna. Där har du nu din smuldeg.
 
Rengör jordgubbarna och rabarberna och skär ner i önskad storlek, blanda ihop med potatismjöl och sockret. Ner med denna röran i en form och strö över smuldegen. In med hela kalas i ugnen i ca 15-20 min. Hipp happ -> Njut av pajen ihop med lite vaniljsås eller glass!
 
Smulpaj > Äpple med twist
 
Här kom ett smarrigt recept till, med en twist som är så god!
Du gör samma smuldeg som ovan men adderar lite flingsalt, yes you heard me! Flingsalt, jag brukar använda mig av ett flingsalt med limé. 
 
Sedan tar du gärna Granny Smith-äpplen, de har lagom sötma och är lite krispiga så inte pajen blir alldeles kladdig! Det går åt ca. 5-6 äpplen. Skala, skär ner och strö över smuldegen (här behövs inte potatismjöl eller socker) När pajen är redo för att gå in i ugn kan du ringla lite sirap över, men var försiktig - detta gör att man får en knäckig yta! Samma temperatur och samma tidsåtgång! Smaka och njut!
 
Ha nu en finfin lördagskväll och har du frågor är det bara att lämna en kommetar eller hojta på Instagram!