Att göra Lingonmousse

Jag serverade lingonmousse på mitt kalas, yummie for you tummy! Lagom mycket sötma och en gnutta syrligt! Här kommer receptet, börja med att måtta upp följande
 
2 gelatinblad
4 dl lingon
1 dl socker (till lingonblandningen)
1 äggvita
2 msk socker (till äggvitan)
3 dl vispgrädde
 
Då ska vi se, börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min
 
Mixa lingon och socker till en ganska len blandning, värm sedan upp det i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen och rör om. Låt nu detta svalna
 
Nu kan du vispa äggvitan ihop med socker till ett fast skum
Vispa också upp vispgrädden
 
När lingonblandningen svalnat rör du ner den i vispgrädden, vänd sedan ner äggvitan försiktigt. Fördela upp i kuliga glas (jag la hela moussen i en påse och spritsade ut den) och ställ in i kylen. Minst 3-4 tim i kylen, fungerar finfint att göra dagen innan festiviteter eller lyxfika!
 
Enjoy!
 
 
 
// Martina

Att fira i fina vänners sällskap


Igår slog jag till med kalas, tack alla flickor och pojkar som ville dela denna kväll med mig. Hemgjord pizza, tårta, lingonmousse, musik quiz och god dryck! De som gör att vi alla är i lite obalans idag är de på sista bilden -> Jelloshots! Men så roligt jag hade och hoppas gästerna säger det samma!

Att bygga ett bord

Vi ville ha något mindre och enklare som soffbord i vårt "nya" vardagsrum. Nog för att vårt förra bord är unik, vackert och stort så bjuder de in till att vi sitter där och äter ibland. Vilket är mycket dumt, 1. man sitter inte bra, de små sölar och tv lockar. 2. Vi har ju både ett middagsbord och ett köksbord.
 
De svarta bordet med 3 ben fann vi på Stadsmissionens secondhand för hela 40kr, de går dessutom väldigt lätt att fälla ihop så de i stort sett blir platt. Korgen köpte jag i våras från Netto, som förvaring för alla retrotäcken. Nu fick den en skiva som maken kapade till och dessutom gjorde spår undertill så den ligger still. Jag är så nöjd, älskar att P kan få mina kanske snäppet galna idéer och skapa så fint! Han är fantastisk!
 
 

Att testa nya smaker

Förra veckan testade jag att göra egen mandelmjölk, passar perfekt för dig som vill utesluta laktos av olika skäl.
 
Blötlägg 1 dl sötmandel (cirkus 5 tim eller över natten) Nästa dag häller du av allt vatten och föser över nötterna i en mixer (måste vara en mixer av de kraftigare slaget) häll på ca 5 dl vatten. Mixa och om man vill kan addera vaniljstång alt. honung för viss sötma.
 
Nu ska de silas, nötmassa som blir över kan gott och väl sparas för brödbak/muffins osv. Jag silade genom en vanlig fintrådig sil, de som kan behövs för att bli av med all nötmassa är en silpåse. Ska finnas på diverse hälsokostbutiker. Tips - en finmaskig tvättpåse av nylon fungerar nog super! Tänk på att ekologiska nötter är att föredra men skall inte tjata ihjäl er om saker ni redan har koll på!
 
Detta är ett måste att testa, kolla in Renée Voltaire sida för mer recept och inspiration!
 
 
 
Nu skall jag pyssla vidare!
 
ha en underbar kväll
// Martina
 
 

Att komma i ordning (Vardagsrummet)

Nu börjar äntligen vardagsrummet komma i form, väggarna är målade och borta är den murriga gröna tapeten. Just denna gröna passade inte rummets förutsättningar och vi ville ljusa upp. Vi har använt oss utav färgen "Äggskal" från Rusta och en vit matt takfärg från Bauhaus. Golvet är de samma, en ekparkett i något slitet format men ack så charmigt. Det skall ju in mattor under både soffan och middagsbordet så golvet får stanna. Vi har bytt ut eluttag och strömbrytare, de vart helt plötsligt gula i förhållande till väggarna. Och i sovrummen har vi bytt och använder oss av samma modell. Inget lyxigt och dyrt utan standard från Biltema. Bättre att lägga pengar på något roligare tycker vi!
 
Hur som så har vi idag införskaffat 3 stycken "Fyndig"-överskåp från det stora möbelvaruhuset, de ska då få komma upp på vägg i vardagsrummet. Men inte i den höjd de normalt är tänkt att sitta utan som en skänk. En flygande skänk kan man säga! Bild kommer senare när vi är klara med upphängning och piffandet!
 
Det jag vill komma till är att tänka utanför lådan och ser man en sak man gillar, som jag då sett - väggskåp som sitter monterade i höfthöjd i en lång rad, men det var tokdyrt och nån snygg ännu dyrare skiva uppe på. Ja då får man försöka anpassa det efter egen plånbok och familj. Vi har trots allt en 5 åring och en 6 åring, vi kan inte ha dyrt eller ting som bara ska få stå för det är som att säga till solen att inte gå upp. Våra kids gör motsatsen, de pillar och trixar med allt. Jo allllt!
 
Bilden ovan är från Ikea där ni ser just överskåpen, de som nu bor hos oss och snart är färdigmonterade. Vi tycker dessutom att det är lite extra läckra för luckorna är infällda i stället för utanpåliggande! Lite storköks-känsla över det hela! Nu ska jag starta pastavattnet och hjälpa maken att måtta in skåpen! Ha en superfin lördagseftermiddag!
 
// Martina

 

Att göra det bästa av situationen

 
Vi är hemma idag igen, en liten kicka med snorig nos och jag startade dagen med feber. Vilken start vi fått på denna höstterminen! Kan så vara ett bakslag för vi var friska hela sommaren. Men man får göra det bästa av situationen, som att baka muffins med blåbär och kokos! Grundreceptet finner du här 
 
Har talat med mormor också, de behöves lite information om min mamma som prästen ska ta upp på begravningen. Att de nu gått 3 veckor sedan mamma somnade in på soffan i sitt hem. Det är otroligt att tiden bara rullar på och alla dessa känslor man går igenom. Tänker inte gröta ner för mycket i allt detta men vi kom fram till lite bra saker om mamma som ska nämnas, tänk om hon bara hade fått öppna den där resturangen. Tack mamma för att du alltid trott på mig och tack för ditt stöd! Tack för du gav mig livet och jag lovar att ta vara på varenda dag!
 
Ha nu en fortsatt fin dag
 
// Martina
 

Frukostbullar så här på kvällskvisten

Testade ett nytt recept som jag justerade lite efter mina egna önskemål och tänkte dela med mig.
 
Sätt ugnen på 200 C och fram med en plåt (givetvis bakplåtspapper, eller siliconmatta)
Ca 10 st snabba Frukostbullar
 
Plocka fram och måtta upp följande
2 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
1/4 tsk salt
2 msk brödsirap
2 1/2 dl vatten
ca 1 dl valfria nötter/fröer (jag använde valnötter/solrosfrön/paranötter och hasselnötter)
 
Blanda alla torra ingredienser noggrant, antigen grovhacka eller finhacka nötterna/fröna och blanda ner i torrvarorna. Addera nu sirap och vattnet, rör runt till en slät deg.
 
Skopa upp deg med hjälp av en sked och forma med mjölade händer till runda bullar. In i ugnen i ca 10-15 min
Avnjut bröden varma med lite smör och en skiva god ost! Men kanske en klick marmelad!
 
Man kan också köra enbart vetemjöl, då 5dl totalt.
Testa att riva ner morot i degen eller strö vallmo/sesamfrö över dem efter halva tiden i ugnen.
Låt fantasin sätta gränserna och ni får gärna komma med förslag eller egna twist på dessa
 
trevlig kväll
 
// Martina